Swatt | Miers Architects

City of Antioch Council Chamber

Designed in 1980 by Mackinley, Winnaker and McNeil Architects, this well used 3083 SF stand alone facility was long overdue in meeting current code and modern functional requirements including ADA, AV/closed circuit TV, modern lighting/energy design and acoustical attenuation. Additionally, public restrooms had not been provided in the Council Chamber structure. Rather, the public needed to leave the building via a covered walkway and use the main City Hall restrooms. Aside from the inconvenience, security was a significant City concern.

Operating on a limited budget, the following design features were implemented:
– The existing 450 SF covered walkway was converted into an enclosed interior Entry Vestibule linking City Hall and Council Chambers.
– The existing semi-circular seating layout was redesigned to meet ADA accessibility and related requirements for all public, staff and Council member seating.
– A comprehensive lighting design focusing on user and TV broadcast needs.
– A comprehensive AV/TV broadcast design.
– New seating, acoustical wall panels and floor finishes.
– New dais, speaker podium and staff seating casework.
– A new acoustical wood ceiling featuring a unique, tilted plane above the Dais designed to enhance both acoustics and lighting.
– Redirection of existing axial public entrance to the sides.

Facts & Figures

Location

Antioch, California

Year Completed

2021

Category

Scroll to Top