Tea Houses_Banner

Tea Houses

Years ago, when the owner and his young daughter explored the remote hills surrounding their Silicon Valley home, they discovered an idyllic setting below a ridge, under a grove of large California Live Oaks. They first thought the setting would be perfect for a tree house, but the idea later evolved into the Tea Houses, places where one could retreat into nature. There are three, each with its own purpose: meditation, sleeping and ‘visioning’ or creative thinking.

Each tea house is designed as a transparent steel and glass pavilion, hovering like a lantern over the natural landscape. Cast-in place concrete core elements anchor the pavilions, supporting steel channel rim joists which cantilever beyond the cores to support the floor and roof planes. With its minimal footprint, the design treads lightly on the land, minimizing grading and preserving the delicate root systems of the native oaks.

Facts & Figures

Location

Silicon Valley, California

Year Completed

2009

Category

Recognition

Merit Award. AIA East Bay Design Awards.  2011.
Special Focus Award. Builder’s Choice Award.  2010.
Award. American Architecture Awards: The Chicago Anthenaeum: Museum of Architecture and Design.  2010.
Citation Award. AIA SF Design Awards.  2010.
Project of the Year. Residential Architect Design Awards.  2010.
Grand Award. Custom Home Design Awards, ‘Accessory Building’.  2010.
Merit Award. AIA California Council.  2009.

Models & Design

Scroll to Top